Dixieland Streetband
Van 1976 tot nu...

Terwijl het nu schering en inslag is op braderijen, feesten, recepties en allerhande manifestaties dat er dixieland bandjes rondlopen kwam de “Dixieland Streetband” vrijwel alleen op de markt als wandelend orkest en dit onder het waakzame oog van alom bekend orkestleider GENE CAPRI die toen met zijn Obberbayern orkest de wereld afschuimde en al vlug begrepen had, dat om een groter publiek te bereiken men de “leute en plezier “ nog beter aan de man kon laten komen door op te treden daar waar er mensen zijn om hun dagelijkse zorgen aan de kant te zetten, dus richtte hij een zes man koppige formatie op die zijn muziek ook op straat kon spelen met een variatie tussen Obberbayern en swingende muziek.

Met zijn toenmalige bassist ”STEVE LE BLANC” en trombonist “HOT LOUIS SLIDE” ( deze laatste ook orkestleider van soortelijke formatie) trokken ze nog andere doorwinterde muzikanten aan en de D.S.B. was geboren, met weliswaar (wat hedendaags niet meer is) de Obberbayern stijl overheersend.

Heel droevig was het nieuws toen ”GENE CAPRI” ons meldde dat hij zijn muzikale carrière verder ging zetten in Canada, de thuishaven van zijn vrouw. Maar! de erfgenaam van zijn orkest “STEVE LE BLANC” had het lumineuze idee om niemand minder dan “BOB FRANCIS” (eerste alto van het voormalige Gene Capri orkest en persoon met een grote muzikale kennis) te strikken om Gene zijn plaats in te nemen, gesteund door allround muzikant “DOUBLE YOU DEE DEE” aan de sax en later sax en klarinet. Laat onze voorzitter nog voor een drumbeest ”LUUKE DE SWINGER” zorgen met daarbij de opzwepende klanken en ritmes plaatsen van tot chef gebombardeerde trompettistzanger “J.P. NICHOLS” en de trein kon vertrekken, en hoe!

Niet alleen alle plaatsjes van België hebben ze aangedaan, maar al vlug werden we in het buitenland gevraagd om daar de vrolijke noot op te luisteren, want laat goede muziek hoog in ons vaandel staan, het belangrijkste voor ons is toch altijd het volk te animeren door naar het publiek toe te spelen.

Na de ontslagname van “ Bob Francis “ en de op pensioenstelling van “Louis Slide” die beiden na een toch uitzonderlijke inspanning van een veertien- en zesentwintigtal jaren een einde moesten maken aan een toffe samenwerking, was het zeker niet gemakkelijk om evenwaardige muzikanten in hun plaats te krijgen.

Toch zal je niet alleen merken, maar ook horen dat de personen die nu de rangen van de “DSB” vervoegen niet zomaar de eerste de beste zijn.

Deze -door onze chef gezochte muziekmastodonten- kunnen allebei rekenen op een rijk gevuld verleden en hebben door hun muzikale inzet de kwaliteit van onze formatie nogmaals de hoogte ingejaagd.

Luisterend naar de veelbetekende naam van “ JEMPY STRING”, bespeelt deze laatste de banjo al sinds 1997 in onze formatie.

Janny De Backer had vanaf één januari 2004 zijn prachtige sound die hij uit zijn trombone tovert, ten dienste van de “Dixieland Streetband” aangeboden.

Bij podium werk is het evident dat er een pianist aan te pas komt om de swing nog meer tot zijn recht doen te komen, na veel researchwerk hebben we dan toch iemand kunnen strikken, een stevig fundament word hier gelegd door “Freddy De Meyer”, een man die zijn tien vingers gebruikt om de wit-zwarte toetsen te laten klinken.

September 2006 was dan weer een hoogdag voor de "DSB" vanaf dan zouden de slides elkaar opvolgen. Door tijdsgebrek van Janny werd niemand minder dan Wim Schoup gestrikt in de vangnetten van onze chef, hierdoor kreeg onze formatie weer een serieuze "boost" met als resultaat dat de ambiance en kwaliteit van de groep nog intensiever en doelgerichter gesmaakt kan worden door ons publiek.

Na reeds verschillende optredens als vaste vervanger werd Kurt Callebert eind 2011 aangesteld als vaste trombonist van de Dixieland Streetband.

JPS